Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Țintele privind incinerarea și depozitarea vor fi adaptate pentru fiecare țară din UE - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Țintele privind incinerarea și depozitarea vor fi adaptate pentru fiecare țară din UE

12 November 2015 - 04:57 PM Politici & Economie

Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei EuropenePartidului Popular European va cere Comisiei Europene să elaboreze un nou pachet legislativ al „Economiei Circulare“ privitor la deşeuri, reciclare şi incinerare, pachet corelat cu situațiile reale din piață și cu ținte adaptate pentru fiecare țară.

Un proiect de rezoluţie al celui mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, Partidul Popular European, propune, conform EurActiv.com, ca pachetul legislativ cu privire la „Economia Circulară“, la care actuala conducere a CE a renunţat pentru ceea ce a numit „o mai bună reglementare“, să devină o prioritate  în actualul cadru legislativ.

Proiectul de rezoluţie prevede că „mecanismele de piaţă şi stimulentele sunt eficiente, iar ele ar trebui să fie favorizate prin reglementări pentru a se atinge obiectivul unei economii circulare“.

Comisia ar trebui să „se bazeze cât mai mult posibil pe mecanismele de piaţă“, se precizează în proiect.

„Economia Circulară“ este o expresie folosită pentru a descrie o economie bazată atât pe activitatea de reutilizare a deșeurilor devenite materii prime secundare, cât şi pe materiile prime.

Prin acest proiect de rezoluţie Partidul Popular European cere sprijinirea proiectelor care ţin de „Economia circulară“ să obţină finanţările Uniunii Europene și promovarea iniţiativelor industriei, astfel încât traseul materialelor să fie stabilit pe o „economie circulară“. De asemenea, se mai doreşte „stabilirea unei definiţii clare şi utile pentru deşeurile care devin o resursă pentru a se facilita astfel crearea unei pieţe secundare paneuropeană de materii prime“.

Opozanţii proiectului Partidului Popular European se tem însă că reglementările mai relaxate cerute în acest proiect vor duce la ratarea obiectivelor care duc la un mediu înconjurător mai curat. Ei acuză Comisia Europeană că la adăpostul sintagmei „o mai bună legiferare“ încearcă de fapt să mascheze o agendă pro-business în defavoarea protecţiei mediului.

Rezoluţia cere „o propunere cu obiective ambiţioase şi un cadru care să stabilească o direcţie clară pentru progresul înregistrat în utilizarea eficientă a resurselor şi furnizarea unei predictibilităţi şi clarități pentru investitori“. Cu siguranţă acest lucru va sprijini Uniunea Europeană să atingă „potenţialul economic uriaş“ al economiei circulare spun opozanții rezoluției.

Problemele referitoare la pachetul legislativ privitor la economia circulară au apărut atunci când Jean-Claude Juncker a preluat de la Jose Manuel Barroso, conducerea Comisiei Europene și când Business Europe, o organizaţie de lobby, a inclus pachetul „Economiei Circulare“ pe „o listă moartă“ a legislaţiei Uniunii Europene.

Comisia a considerat că vechiul pachet legislativ răspundea mai mult cerinţelor de protecţie a mediului şi nu îndeajuns celor de dezvoltare economică.

Frans Timmermans, vicepre-ședintele Comisiei Europene, a promis să repună în discuţie o propunere mai ambiţioasă înainte de sfârşitul anului. Comisia a declarat că noul pachet va implica „tot cercul“, deoarece vechiul pachet a fost interpretat ca fiind concentrat mai mult pe deşeuri. Ţintele privind deșeurile, limitele pentru incinerare şi pentru depozitare vor fi adaptate pentru fiecare ţară, în loc de a fi stabilite la nivelul întregii Uniuni.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Politici & Economie