Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Guvernatorul Băncii Angliei avertizează în legătură cu „schimbări climatice catastrofale“ - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Guvernatorul Băncii Angliei avertizează în legătură cu „schimbări climatice catastrofale“

12 November 2015 - 04:46 PM Politici & Economie

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei (Foto: wikiwand.com)Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, avertizează că schimbările climatice vor provoca o mare criză financiară mondială și vor afecta pe termen lung bogățiile lumii, cu excepția cazului în care liderii mondiali vor decide să intervină şi să stopeze acest lucru.

În cadrul unui discurs ținut la Londra în fața unor importanți oameni de afaceri, Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei a declarat că „provocările reprezentate în prezent de schimbările climatice sunt nesemnificative în comparaţie cu ceea ar putea veni, iar o parte dintre oamenii de afaceri ar trebui să aibă în vedere impactul care va exista la nivel global privind proprietatea, migrația și stabilitatea politică, precum și securitatea alimentară și cea a apei. Carney le-a spus celor prezenți că oportunităţile sunt deja limitate și în scădere.

De asemenea, guvernatorul Băncii Angliei a mai precizat că „studiile ştiinţifice au indicat că schimbările climatice vor ameninţa stabilitatea financiară şi prosperitatea pe termen lung“.

El a declarat că legătura între numărul evenimentelor legate de situaţia vremii şi pierderile din sectorul asigurărilor s-a triplat din anul 1980, în timp ce pierderile privind inflaţia ajustată pentru acest sector a crescut de cinci ori, ajungând la 50 de miliarde de dolari pe an.

Efectele catastrofale ale schimbărilor climatice, inclusiv inundațiile, furtunile și costurile financiare privind trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon, vor fi resimțite cu adevărat abia peste o mai lungă perioadă decât intervalul de timp folosit acum în sectorul financiar, care este de trei până la zece ani, a mai avertizat guvernatorul.

„Cu alte cuvinte, atunci când schimbările climatice vor deveni o problemă pentru stabilitatea financiară, va fi deja prea târziu“, a mai spus Carney.

Conform datelor publicate de organizaţia non-profit Climat Interactiv cu sediul la Washington, în prezent temperatura Pământului este în creştere cu 3,5 grade Celsius (6,3 grade Fahrenheit), cu un interval de incertitudine între 2,1 și 4,6 grade Celsius.

Ori o creștere de 3,5 grade Celsius ar însemna „o lume care nu se poate adapta“, a menţionat directorul adjunct al organizației, Andrew Jones.

Alice Garton, jurist în cadrul organizaţiei „ClientEarth“, a declarat: „raportul Băncii Angliei ar trebui să avertizeze pe oricine care lucrează în sectorul financiar. Se pare că schimbările climatice au devenit o afacere cu risc imediat. Cazurile de litigii declanșate împotriva celor care ignoră riscul provocat de schimbările climatice devin tot mai multe și mai puternice. Dacă directorii nu reuşesc să gestioneze riscurile și oportunitățile schimbărilor climatice, ei ar putea fi găsiţi personal răspunzători pentru pierderile suferite de către companii pe viitor. Investitori precum administratorii de fonduri de pensii și consilierii lor au, de asemenea, obligații legale de a gestiona riscurile care le pot afecta portofoliile.

Organizaţia activistă „ClientEarth“ examinează aceste îndatoriri și poate să acționeze în justiție anumite fonduri care nu reușesc să își îndeplinească obligațiile.

„Investitorii din străinătate nu își pot permite să trateze schimbările climatice ca o posibilitate îndepărtată“, a mai spus Alice Garton.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Politici & Economie