Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Cât le pasă europenilor de mediul în care trăiesc - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Cât le pasă europenilor de mediul în care trăiesc

10 April 2020 - 02:31 PM Eco-life

180-27_lrProtecţia mediului este una dintre prioritățile Comisiei Europene pentru viitorii 30 de ani. Pe lângă măsurile pregătite în perioada următoare, cel mai recent sondaj Eurobarometru și-a propus să afle și opiniile cetățenilor din statele membre în legătură cu acest subiect, iar răspunsurile sunt diferite de la o țară la alta.
Diana Uță

Potrivit sondajului Eurobarometru, 94% dintre europeni acordă o importanță deosebită protecției mediului, iar trei din patru cred că aspectele legate de mediu au un efect direct asupra sănătății și vieții lor de zi cu zi. În ceea ce privește utilizarea plasticului, 89% admit că acesta afectează mediul înconjurător și peste 80% sunt îngrijorați în privința impactului substanțelor chimice din produsele de uz zilnic.

Problemele de mediu afectează întregul continent

Europenii consideră că cele mai importante probleme de mediu sunt schimbările climatice, poluarea aerului și deșeurile. Tema schimbărilor climatice este una dintre cele mai mari probleme în Anglia, cu o pondere de 65%, în timp ce în Danemarca și Cipru procentajul este de 62%, în Suedia 61%, iar în Finlanda și Spania 60%. Pe de altă parte, 66% dintre respondenții din Malta sunt de părere că aerul poluat creează cele mai mari probleme, urmați de bulgari cu o cotă de 61%, de belgieni cu 59% și de polonezi cu 58%. Mai mult de jumătate din locuitorii Estoniei și Letoniei spun că reducerea deșeurilor ar trebui să fie principala preocupare a oamenilor. Părerea este împărtășită de 63% din cei intervievați în Slovenia, 61% din Lituania și Malta și 60% dintre cetăţenii Slovaciei.

Nivelul de îngrijorare diferă de la o țară la alta. Spre exemplu, 81% dintre suedezi consideră că temele legate de mediu sunt foarte importante, în timp ce procentajul scade la 36% în rândul celor care trăiesc în Estonia și Letonia.

Sondajul a analizat și atitudinile referitoare la industria îmbrăcămintei. Astfel, 88% dintre europeni cred că articolele vestimentare ar trebui fabricate astfel încât să reziste o perioadă mai îndelungată, 77% spun că ar trebui folosite materiale reciclabile, iar 34% sunt de părere că ar trebui promovate mai mult hainele la mâna a doua. În ceea ce privește condițiile de fabricare și impactul asupra mediului, 48% sunt de acord că etichetele ar trebui să includă astfel de informații, iar 49% ar vrea ca hainele să coste cât mai puțin posibil.

Europenii încep să se adapteze

Mai mult de jumătate dintre europeni au început să recicleze mai mult, fie prin cumpărarea de produse din plastic ce pot fi reutilizate (45%), fie prin achiziționarea de produse locale (42%) sau prin reducerea consumului de energie (37%). Mai mult de un sfert dintre ei au redus consumul de apă sau au ales o modalitate de transport mai prietenoasă cu mediul (27%). Aproximativ 22% din europeni au cumpărat produse bio, 21% au folosit mașinile personale mai puțin, tot 21% au cumpărat mai mult produse la mâna a doua și 19% și-au modificat planul alimentar prin consumarea de produse sustenabile.

Cetățenii sunt de părere că ar trebui să se ia mai multe măsuri pentru protejarea mediului, inclusiv prin schimbarea modului în care consumăm, producem și comercializăm produse. Reducerea deșeurilor din plastic este un aspect care se bucură de multă susținere. Astfel, 58% din cei intervievați au declarat că societatea ar trebui să învețe cum să recicleze mai bine, 67% cred că toate companiile din industria alimentară trebuie să găsească soluții pentru a reduce ambalajele din plastic, iar 53% spun că autoritățile locale trebuie să asigure mai multe puncte de colectare a deșeurilor.

180-28

Respondenții și-au exprimat sprijinul și pentru alte măsuri, cum ar fi investițiile în cercetare și dezvoltare (26%), desfășurarea mai multor activități de informare și educare (24%), încurajarea întreprinderilor în sensul implicării în activități sustenabile (23%), precum și exercitarea unui control legislativ mai strict (23%).

87% dintre români spun că protecția mediului este importantă

Principalele patru probleme legate de mediu pe care românii le consideră cele mai importante sunt: poluarea aerului (45% din respondenți, față de 46% în UE), poluarea râurilor, lacurilor și a surselor de apă subterane (41%, față de 38% în UE), poluarea din surse agricole și degradarea solului (37%, față de 30% în UE) și cantitățile sporite de deșeuri (36%, față de 46% în UE).

Rezultatele sondajului arată că în aproape toate țările europene cei mai mulți respondenți au declarat că au colectat selectiv în ultimele șase luni. Excepțiile sunt Bulgaria, unde doar 23% au recunoscut că au făcut asta, România 26%, Austria 46% și Letonia 49%. Doar 26% dintre români au admis că au cumpărat produse din plastic reutilizabile. Este un procentaj mic față de Suedia, unde cota ajunge la 64%, Germania cu 62% sau Luxemburg cu 61%. În același timp, 80% dintre respondenții din România și 81% din Lituania și Austria neagă ideea că microplasticul afectează mediul înconjurător. Alte articole in rubrica Eco-life