Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Participare record la Ziua Mondială a Curățeniei - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Participare record la Ziua Mondială a Curățeniei

12 October 2018 - 02:59 PM Eco-life

Ziua Mondială a CurățenieiÎn data de 15 septembrie avut loc campania națională de curățenie „Let’s Do It Romania!“, o acțiune care deși nu a atras un milion de oameni așa cum și-au dorit organizatorii, a mobilizat peste 338.000 de voluntari în toată țara. La nivel internațional, 150 de țări se unesc începând cu ziua de 15 septembrie în ceea ce a devenit cea mai mare mișcare civică mondială - „World Cleanup Day“.
ecologic

„Ziua Mondială a Curățeniei“ din anul acesta a reunit 158 de țări și teritorii și 15 milioane de participanți înregistrați până pe 20 septembrie 2018 și a devenit cea mai mare acțiune de colectare a deșeurilor din întreaga istorie a omenirii. Ultimele țări care au aderat la acțiune au fost Cabo Verde, Etiopia și Polinezia Franceză. Iar deși numărul de participanți a fost estimat la 15 milioane, el este în creștere continuă fiindcă acțiunea nu s-a terminat încă.

„World Cleanup Day“ a început pe o mică insulă din arhipelagul Fiji în dimineața zilei de 15 septembrie 2018 și a continuat să se desfășoare la nivel global, în ciuda problemelor meteorologice din unele regiuni.

Ziua Mondială a Curățeniei

Cele șase cicloane tropicale care au afectat mai mult de 15 țări din diferite părți ale lumii, dar și unele conflicte militare au făcut ca 11 țări și teritorii să amâne data la care vor declanșa acțiunea de curățenie.

„World Cleanup Day“ s-a desfășurat în Republica Dominicană, Filipine și Guatemala în data de 22 septembrie, în Macao pe 23 septembrie și în Palestina pe 26 septembrie. În octombrie acțiunea va avea loc în Hong Kong și Sierra Leone. Echipele din Chile, Mauritania, Rwanda și Coreea de Sud urmează să precizeze datele reprogramate ale acțiunilor lor amânate.

Anneli Ohvril, membru al consiliului de administrație al Fundației „Let’s Do It“, organizația care a lansat „Ziua Mondială a Curățeniei“, a declarat că admiră „curajul liderilor echipei «Let’s Do It» din diferite țări care au reunit oamenii pentru schimbare în mijlocul furtunilor, al neliniștilor și al provocărilor foarte grave cu care se confruntă în prezent umanitatea. Acest efort trebuie compensat de acțiunea liderilor politici, a factorilor de decizie politică și a întreprinderilor de a transforma lumea dintr-o societate preocupată de generarea de deșeuri într-o societate responsabilă și conștientă de valoarea resurselor“.

Ziua Mondială a Curățeniei

Obiectivul „World Cleanup Day“ este de a mobiliza 5% din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament față de resurse și față de deșeurile generate.
Asociația „Let’s Do It, Romania!“ a anunțat înainte de 15 septembrie că își propune să mobilizeze un milion de români la cea mai ambițioasă ac-țiune care a avut loc în țara noastră.
Și cu toate că organizatorii nu au reușit să atragă un milion de oameni, 338.000 de voluntari s-au mobilizat într-o acțiune fără precedent și au strâns 467.453 de saci cu deșeuri.

În județul Maramureș s-au mobilizat cei mai mulți voluntari - 33.142, iar în județul Gorj s-au adunat cei mai mulți saci - 55.000. În topul județelor cu cei mai mulți voluntari se mai găsesc Maramureș (32.142), Botoșani (25.600), Bihor (23.000), Gorj (21.540), Suceava (21.256), Dolj (20.000), Vaslui (14.040), Cluj (12.000), Mureș (11.453) și Giurgiu (10.115).

Din cauza focarelor de pestă porcină anunțate cu numai câteva zile înainte de eveniment, „Ziua de Curățenie Națională“ a fost anulată în județul Ialomița, iar în județele Călărași și Ilfov s-a desfășurat numai pe anumite zone.

Partenerii instituționali ai Asociației „Let’s Do It, Romania!“ sunt Ministerul Mediului, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Jandarmeria Română, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și Asociația Municipiilor din România. Inițiativa a fost sprijinită de 50 de companii și 137 de organizații neguvernamentale și grupuri civice care reunesc zeci de mii de copii, tineri și adulți.

La acțiunile de curățenie au mai participat peste 1.200 de primării, școli din toată țara, instituții județene și centre de plasament, sute de soldați ai Armatei Române, angajați ai Poliției, Pompierilor, Jandarmeriei Române, angajați ai penitenciarelor și chiar deținuți.

Ziua Mondială a Curățeniei

Ministerul Mediului, partenerul instituțional principal al evenimentului „Ziua de Curățenie Națională“ organizat pe 15 septembrie 2018 a fost reprezentat la cel mai înalt nivel. Viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, s-a întâlnit cu 300 de voluntari și a fost prezent la acțiunile de ecologizare a spațiilor și de educare a cetățenilor organizate în orașul Băicoi, județul Prahova. Voluntarii au participat alături de reprezentanții primăriei Băicoi și ai instituțiilor de protecția mediului din Prahova la acțiunea de curățenie care a fost sprijinită și de organizațiile de transfer de responsabilitate Eco-X și FEPRA.

Ministrul Mediului le-a explicat copiilor și tinerilor prezenți cum trebuie să facă colectarea selectivă. „Veți primi de la societatea de salubrizare un sac galben și unul verde. În sacul verde vom pune deșeurile menajere, iar în sacul galben vom pune deșeurile reciclabile, PET-urile, sticla, hârtia, cartonul și nu în ultimul rând dozele metalice. Iar salubristul va veni și va ridica separat acești saci, fiindcă de la 1 ianuarie nu mai are voie să amestece deșeurile. Și cu cât veți avea o cantitate mai mică în sacul verde, cu atât părinții voștri vor plăti mai puțin pentru serviciul de salubritate“, le-a spus Grațiela Gavrilescu copiilor.

Grațiela Gavrilescu a vizitat apoi o societate comercială care reciclează deșeuri de sticlă pe care le transformă în obiecte artizanale. „Am văzut în comuna Berceni din Prahova cum din deșeuri de sticlă se pot face o mulțime de produse artizanale foarte folositoare și foarte frumoase. Mi se pare o inițiativă minunată care ar trebui luată ca exemplu, cred eu, și de alte comunități locale“, a spus ministrul Mediului.

La „Ziua de Curățenie Națională“ au participat și 2.219 de voluntari din cadrul Administrației Naționale „Apele Române“ (ANAR), instituție aflată sub coordonarea Ministerului Apelor și Pădurilor. Voluntarii au curățat malurile cursurilor de apă și ale acumulărilor hidrotehnice aflate în administrarea ANAR. Angajații ANAR și membrii familiilor lor au participat la acest proiect atât pentru a face curățenie în zonele administrate, cât și pentru a atrage atenția cetățenilor care aruncă deșeuri pe malurile și cursurile de apă că este extrem de important ca această resursă vitală să fie nepoluată.

Ziua Mondială a Curățeniei

Președintele țării, Klaus Iohannis, a participat la acțiunea de curățenie în pădurea Cernica, unde a strâns deșeurile împreună cu voluntarii Let’s Do It. „Avem o țară extraordinar de frumoasă. Din păcate, mulți consideră că natura este un fel de groapă de gunoi. Noi, ceilalți, care înțelegem că natura trebuie păstrată, îngrijită, venim și strângem gunoaiele. Este important să înțelegem că natura trebuie păstrată, mediul trebuie păstrat curat“, a declarat șeful statului.

Referindu-se la modul în care s-a desfășurat „Ziua de Curățenie Națională“, Ionuț Iordăchescu, project manager „Let’s Do It“, a declarat: „Am fost copleșiți de susținerea pe care a avut-o «Let’s Do It, Romania!» într-un an dificil din foarte multe puncte de vedere, de la contextul politic și social la diverse provocări din partea vremii sau organizatorice. Cu toate acestea, am reușit cea mai mare mobilizare de până acum. Chiar dacă aparent vorbim despre o singură zi de curățenie pe an, efectele ei se văd mult după, în mentalitatea oamenilor despre deșeuri și despre puterea de a schimba în bine România. În urma ei rămân conștiința civică și respectul față de natură. Mulțumim tuturor celor care au dat câteva ore din timpul lor de weekend pentru «Let’s Do It, Romania!»“. Alte articole in rubrica Eco-life