Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Consecințele unei manevre iresponsabile de dezinsecție - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Consecințele unei manevre iresponsabile de dezinsecție

11 October 2016 - 12:37 PM Eco-life

Pulverizarea insecticiduluiPrintr-o manevră neinspirată, autoritățile din Dorchester, Carolina de Sud (SUA) au pulverizat insecticid din avion pe suprafețe mari de teren și au ucis milioane de albine și alte insecte, ruinând afacerile apicultorilor și punând în pericol recoltele.  Irina Tomșa

În Florida s-a confirmat prezența virusului Zika, răspândit de țânțari, ceea ce a alertat autoritățile americane. În Dorchester, Carolina de Sud, după ce s-au înregistrat patru cazuri de infestări cu Zika contractate în timpul călătoriilor, oficialii n-au mai stat pe gânduri și au pulverizat din avion insecticidul Naled. Rezultatul a fost dezastruos: localnicii au găsit milioane de albine moarte, apicultorii au rămas cu stupii goi, iar multe alte insecte utile polenizării și recoltelor au fost și ele ucise. Totul dintr-o decizie iresponsabilă.

Dezastrul putea fi evitat

În Statele Unite se folosește Naled împotriva insectelor (chiar dacă se știe că ucide albinele și alte insecte inofensive), dar a fost prima oară când produsul a fost împrăștiat din avion și nimeni nu a anunțat locuitorii, luați pe nepregătite.

Pulverizarea se realizează în mod normal cu camioane cisternă, între orele 9 seara și 5 dimineața, căci noaptea albinele stau în stupi. Astfel, dezastrul ar fi fost evitat. Dar avionul a zburat între 6:30 și 8:30 dimineața, când albinele erau afară, în căutare de polen.

Ce spun autoritățile

„Districtul Dorchester este conștient că unii apicultori din zona care a fost stropită cu insecticid și-au pierdut albinele“ - a declarat administratorul districtului, Jason Ward, potrivit publicațiilor The Post și Courier. „Nu sunt mulțumit că au fost ucise atâtea albine“. Autoritățile au declarat că responsabilii cu pulverizarea nu au anunțat fermierii din... greșeală.

Pagubele sunt greu de reparat

Apicultoarea Juanita Stanley spune că dacă ar fi fost anunțată de zborul de pulverizare ar fi putut lua măsuri de protejarea albinelor, dar pentru că nu a aflat, s-a ales cu pierderea a peste 2,3 milioane de albine. „Stupina mea arată ca după un bombardament nuclear“, a zis ea.

Dezastrul nu s-a oprit la albine și apicultori. Albinele sunt numai una dintre miile de specii de insecte importante pentru polenizarea plantelor, care este vitală în producerea recoltelor.

Ținând cont de efectele insecticidului, este sigur că și din alte specii au dispărut populaţii importante, imposibil de estimat, iar consecințele distrugerii vor continua să se producă inclusiv în agricultură, până la refacerea numerică a insectelor.

Autoritățile americane au dreptate să se teamă de alte infecții cu Zika, dar ar trebui să dezvolte un plan împreună cu specialiștii în protecția mediului și să nu mai ia asemenea decizii. Alte articole in rubrica Eco-life