Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Pactul Ecologic European poate aduce României un avânt de dezvoltare pe mai multe planuri - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Pactul Ecologic European poate aduce României un avânt de dezvoltare pe mai multe planuri

10 April 2020 - 01:53 PM Dezvoltare durabilă

180-16_lrComisia Europeană a prezentat pe 11 decembrie 2019 Pactul Ecologic European - o foaie de parcurs menită să asigure durabilitatea economiei Uniunii prin transformarea provocărilor legate de climă și mediu în oportunități pentru toate domeniile de politică și prin garantarea unei tranziții care să fie echitabilă pentru toți și favorabilă incluziunii tuturor statelor membre. Pentru a afla cum va influența acest pact societatea românească am adresat câteva întrebări secretarului de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Iulian Stana.
ecologic

ecologic: Ce este Pactul Ecologic European, numit și Green Deal? Este un angajament, o dorință sau un plan de acțiune?

Iulian Stana, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Green Deal este un angajament al Uniunii Europene pentru a aborda provocările legate de mediul înconjurător și climă. Cu toții am observat aspectele legate de încălzirea atmosferei, poluarea tot mai mare din orașe și schimbările de climă tot mai evidente la nivelul țării noastre. Trebuie să fim conștienți că toate acestea ne vor schimba substanțial viața în anii ce vor urma. Green Deal își propune să răspundă acestor provocări și reprezintă noua strategie a Uniunii Europene privind dezvoltarea economică ce va stabili linia de orientare a diverselor politici la nivel european pentru următorii ani.
În cadrul Pactului Ecologic vor fi puse în discuție o serie de acte normative legislative și alte acte non-legislative care vor viza mai multe domenii, în special mediul și schimbările climatice, energia, industria, agricultura. Avem și digitalizarea pentru că se dorește să mergem cât mai mult în această direcție, dar și sectorul financiar. Scopul strategiei promovate prin Pactul Ecologic European este de a transforma Uniunea Europeană într-o societate echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Obiectivul principal este acela de neutralitate climatică până în anul 2050, adică zero emisii de gaze cu efect de seră în mediul înconjurător.

180-17

ecologic: Credeți că va fi posibil?

Iulian Stana: Sincer, eu cred că este posibil, dar mai avem nevoie de cel puțin 15 de ani ca să atingem acest obiectiv.

ecologic: Sunt țări care se împotrivesc Pactului Ecologic?

Iulian Stana: În momentul de față Polonia se împotrivește pentru că această țară folosește în mixul energetic 80% cărbune și renunțarea la cărbune i-ar ridica o mare problemă. Dar cred că și Polonia are în vedere modificarea mixului energetic și introducerea de energie regenerabilă, doar că e posibil să aibă nevoie de un termen mai lung de conformare; probabil nu discutăm de anul 2050, ci vorbim de o perioadă de peste 30-40 de ani. Este de remarcat că această țară va primi și cea mai mare alocare financiară la nivelul Uniunii Europene pentru a face tranziția către o economie sustenabilă și durabilă, către neutralitate climatică.

ecologic: Ce va înseamnă Green Deal pentru cetățenii din România și pentru mediul înconjurător din țara noastră?

Iulian Stana: Pentru România va însemna posibilitatea de a proteja, conserva și consolida capitalul natural românesc. Cu toții știm cât de frumoasă este țara noastră și că avem toate formele de relief, dar încă nu știm să ne protejăm mediul. Nu știm cum să practicăm un turism durabil, nu știm să folosim într-un mod sustenabil resursele pe care le avem. Eu consider că Pactul Ecologic va reprezenta o șansă foarte mare pentru că vom putea proteja cetățenii de efectele schimbărilor climatice, un lucru foarte important. Pactul ne va da un avânt puternic și pentru conservarea biodiversității, dar și în rezolvarea unei mari probleme pentru care avem și infringement în momentul de față, și anume stoparea tăierilor ilegale. Pădurea ne oferă multe servicii și are foarte multe funcții, dintre care una esențială este absorbția dioxidului de carbon. Comisia Europeană pune foarte mare accent pe diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

180-18

Trebuie subliniat un lucru. România are în momentul de față aproximativ 500.000 hectare de pădure care nu sunt în administrarea nimănui. Ceea ce este o mare problemă, pentru că nimeni nu le păzește. Și astfel este foarte ușor să vină cineva să taie un copac sau o jumătate de hectar din pădure, bine-înțeles și cu complicitatea altor factori. Aici este problema. Este interesant că în acest an prețul lemnului în țările din apropierea României a început să scadă și am ajuns să importăm lemn. Ceea ce pentru Ministerul Mediului, dacă discutăm despre conservarea biodiversității și a pădurii, este binevenit. Însă din punctul de vedere al managementului Romsilva acest lucru reprezintă oarecum o problemă, pentru că resursele financiare scad din cauza importurilor.

ecologic: Ce înseamnă Green Deal pentru economie și industrie?

Iulian Stana: În momentul de față pentru economie este destul de complicat, deoarece această strategie nouă a Uniunii Europene înseamnă alocarea unor resurse financiare foarte mari. Suntem conștienți că acestea trebuie analizate dintr-un punct de vedere trans-sectorial, pe mai multe paliere. Nu putem vorbi doar despre mediu, discutăm despre toate marile segmente pe care le implică Green Deal. Atingerea obiectivelor propuse prin acest Pact Ecologic va duce la schimbări substanțiale în mai multe sectoare. Vom avea modificări radicale ale mixului energetic, ale investițiilor viitoare, vor exista modificări în reconversia și economia socială. Deci va trebui să fim foarte atenți și la ceea ce înseamnă economia la nivel social în România, pentru că investițiile care vor avea loc prin Pactul Ecologic vor însemna retehnologizare în foarte multe industrii și va trebui ca oamenii să fie recalificați pentru noile posibilități economice pe care le va avea țara noastră.

ecologic: Se discută despre folosirea gazului metan în locul cărbunelui. Pentru România ar fi o oportunitate de dezvoltare?

Iulian Stana: România mai are gaz, are resurse de gaz în Marea Neagră, dar nu aș putea să vă spun acum ce cantități de zăcământ mai sunt. Suntem conștienți de un lucru foarte important, și anume că aceste zăcăminte trebuie să fie valorificate foarte repede pentru că orizontul de timp legat de utilizarea lor riscă să fie redus substanțial având în vedere noile politici europene. Este necesar ca pe viitor rețelele de transport și distribuție a gazului să fie adaptate la tehnologii care vor permite injecția de hidrogen sau de gaze din surse regenerabile. De asemenea, trebuie să fim foarte atenți că gazul este considerat de Uniunea Europeană drept un element de tranziție și va trebui să mergem foarte mult pe decarbonizarea acestui gaz.

ecologic: Cât va dura această perioadă de tranziție?

Iulian Stana: Nu știm exact cât va dura această tranziție pentru că va depinde de fiecare țară în parte. Fiecare stat membru va trebui să își facă o analiză clară a tot ceea ce înseamnă sectorul energetic și posibilitățile din momentul actual. În mixul energetic al României cărbunele nu are o pondere atât de mare și poate fi înlocuit cu gaz, dar ar trebui să fim conștienți că în zona Mării Negre avem posibilitatea de a produce foarte multă energie eoliană, ceea ce ne-ar oferi un avânt foarte mare în producerea de energie din resurse regenerabile. Este adevărat că avem nevoie de investitori, dar cred că și Statul poate să își traseze niște direcții de investiții.

ecologic: Ce ajutor primește România în această perioadă?

Iulian Stana: În cadrul Mecanismului de Tranziție Justă România are aprobată o sumă de 757 milioane euro, cu posibilitatea de a merge până la trei miliarde euro, ceea ce este foarte bine pentru noi. Uniunea Europeană ne pune la dispoziție acești bani, însă noi va trebui să găsim modalitățile pentru a-i accesa.

ecologic: Ce va însemna pentru agricultură Pactul Ecologic?

Iulian Stana: Când va începe implementarea pactului în acest sector vom avea probabil o serie de probleme legate de creșterea prețurilor la unele produse, la alimentele obținute într-un mediu mult mai sănătos, chiar ecologic. Iar toate aceste costuri vor fi probabil resimțite cumva de consumatori. Intenția Uniunii Europene este de a trece de la fermele mari la fermele mici, de casă, unde să se producă alimente mult mai sănătoase.

180-19

În privința substanțelor folosite în agricultură, România va trebui să aibă o abordare corectă, pentru că în momentul de față sunt folosite tot felul de substanțe pentru combaterea dăunătorilor. Treptat, trebuie să găsim soluții mai prietenoase cu mediul înconjurător.

ecologic: Ce ne puteți spune despre zona de deșeuri? S-a discutat despre renunțarea la sistemul de incinerare?

Iulian Stana: Să știți că noua direcție a Uniunii Europene este către o economie circulară. Astfel, nu mai discutăm despre incinerare, ci discutăm despre reciclare, iar restul de deșeuri trebuie să fie foarte mic.

Arderea deșeurilor nu mai este o soluție fiindcă pe de o parte avem nevoie de materie primă și pe de altă parte în procesul de ardere sunt eliberate gaze care sunt cauza multor probleme de poluare a mediului. Acest aspect nu este specificat doar în Green Deal. Și în cadrul strategiei de gestionare a deșeurilor a Ministerului Mediului există acest concept de economie circulară. Din păcate lipsa infrastructurii de reciclare este evidentă, ca și situația salubriștilor, care nu fac colectarea deșeurilor pe mai multe fracții, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, nu vom avea cum să facem colectare selectivă și reciclare. Este clar că acesta va fi viitorul: nu se va mai discuta despre arderea sau de îngroparea deșeurilor, ci doar despre economia circulară.

Cred că Pactul Ecologic European nu este un lucru rău pentru România din niciun punct de vedere. Dimpotrivă, el ne dă un avânt în stoparea degradării țării noastre pe toate planurile. Pentru mine, biolog ca formare și ecolog, acest lucru este foarte important. Trebuie să se înțeleagă că atât societatea civilă, cât și cetățenii au o responsabilitate pentru viitorul copiilor noștri. 

180-20Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă