Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Judeţul Ilfov are un Plan de Gestionare a Deşeurilor care nu include Bucureştiul - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Judeţul Ilfov are un Plan de Gestionare a Deşeurilor care nu include Bucureştiul

09 February 2020 - 02:18 PM Dezvoltare durabilă

De la începutul anului Consiliul Județean Ilfov are un Plan de Gestionare a Deșeurilor, un plan care pune accentul pe reciclare și valorificarea deșeurilor municipale. Cantitatea care va ajunge la depozitare va fi una foarte mică, iar colectarea selectivă se va face pe trei categorii: reciclabile, biodeșeuri și deșeuri reziduale. Despre acest plan, despre colaborarea cu Primăria Bucureștiului și despre proiectele din județ am vorbit cu Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov.
 ecologic

ecologic: De curând ați finalizat Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în județul Ilfov. Care sunt principiile care stau la baza acestui document?

Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov: La baza acestui plan extrem de important pentru județul nostru au stat trei principii: reducerea poluării, gestionarea durabilă a deșeurilor și transformarea lor în materie primă. Și, evident, costuri minime plătite de cetățean pentru serviciul de salubrizare.

ecologic: Cine a realizat acest document, câte dezbateri publice au avut loc pe acest subiect și care au fost principalele probleme apărute?

Marian Petrache: Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor Ilfov (PJGDI) a fost realizat de firma Ramboll. Noi am achiziționat serviciul de consultanță prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP). Planul a fost verificat apoi de Jaspers, experții Comisiei Europene, care s-au angajat să ne acorde asistență tehnică pe perioada pregătirii proiectului pentru finanțare europeană.

178-13

PJGDI a fost afișat pe site-ul Consiliului Județean Ilfov în luna august a anului trecut și a fost lansat în consultare publică împreună cu Raportul de Mediu. Punctele de vedere primite au fost îndelung analizate, iar cele relevante au fost introduse de consultant cadrul acestui document. Conform HG nr. 1076 din 2004, în data de 16 ianuarie anul aceasta a fost organizată dezbaterea publică la care au participat aproape 200 de oameni.

Dacă vorbim de probleme, pot să vă spun că nu au fost puține. Temele lansate de participanți în dezbaterea publică au fost legate de colectarea selectivă a deșeurilor, de depozitarea deșeurilor pe raza județului Ilfov și de eliminarea finală a deșeurilor prin valorificare energetică conform Planului Național de Gestionare a Deșeurilor.

ecologic: Care sunt în prezent principalele provocări pe care trebuie să le depășiți?

Marian Petrache: Principalele provocări se referă la obținerea finanțării din bani europeni și conștientizarea populației despre avantajele colectării selective.

178-14ecologic: Cum colaborați cu Primăria Municipiului București? Există sau nu în prezent un plan comun de gestionare a deșeurilor municipale?

Marian Petrache: În acest moment nu există un plan integrat pentru gestionarea deșeurilor municipale în zona București - Ilfov. Trebuie să subliniez un aspect extrem de important: legislația actuală obligă Consiliul Județean Ilfov și Primăria București să aibă planuri proprii de gestionare a deșeurilor municipale.

Noi avem cu Primăria Municipiului București o colaborare instituțională în vederea punerii în practică a Planului Național pentru Gestionarea Deșeurilor, pentru eliminarea în comun a deșeurilor după ce au fost însă sortate și tratate.

ecologic: Am înțeles din discuțiile care au avut loc în Comitetul Național pentru Deșeuri că Primăria Capitalei a primit de la consultantul extern nu mai puțin de 19 propuneri de locaţii pentru amplasarea incineratorului, toate în județul Ilfov. Ați fost informați cu privire la aceste amplasamente?

Marian Petrache: Realizarea incineratorului revine în sarcina Primăriei București, nu a Consiliului Județean Ilfov. Locațiile la care faceți referire nu au fost comunicate de către PMB, dar acest lucru nu este foarte important.

Referitor la instalația de incinerare a deșeurilor municipale punctul de vedere al CJ Ilfov este următorul: în cazul în care Primăria Municipiului București va identifica un teren pe raza județului Ilfov pentru amplasarea instalației, serviciul de urbanism al Consiliului Județean Ilfov va elibera Planul de Urbanism Zonal doar dacă se îndeplinesc două condiții cumulate. Prima este ca proiectul să aibă toate avizele de mediu care să ateste că incineratorul nu afectează populația și nu are nici un impact negativ semnificativ asupra mediului, iar a doua este ca populația localității pe raza căreia se află terenul solicitat să se exprime printr-un referendum că este de acord cu acest proiect.

ecologic: Comisia Europeană sprijină realizarea acestui proiect. Cum comentați?

Marian Petrache: Jaspers, experții tehnici ai Comisiei Europene sunt în dialog cu autoritățile locale pentru pregătirea aplicațiilor de finanțare privind investițiile prevăzute în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor. Pentru Consiliul Județean Ilfov este vital ca județul nostru să acceseze fonduri europene. Acesta este și motivul pentru care eu am fost la Bruxelles, pentru a discuta despre finanțarea proiectelor majore din județ.

178-15

ecologic: Ce sumă este pusă de Comisia Europeană la dispoziția Consiliului Judeţean Ilfov pentru realizarea sistemului de gestionare a deșeurilor?

Marian Petrache: În prezent se realizează un studiu de fezabilitate care stabilește exact sumele necesare pentru colectarea, transportul și tratarea deșeurilor conform PJGD. Pentru Ilfov investiția este estimată la aproximativ 50 milioane euro.

ecologic: Care este alternativa pe care o aveți în vedere la incinerarea deșeurilor?

Marian Petrache: Ilfovul are propriul plan pentru gestionarea deșeurilor, care prevede cumpărarea de pubele pentru colectare separată, achiziționarea de mijloace de transport și realizarea unor instalații de sortare, de tratare a biodeșeurilor și a deșeurilor reziduale.

178-16

ecologic: V-ați întâlnit la Bruxelles cu oficiali europeni pentru găsirea fondurilor necesare dezvoltării unor proiecte în județul Ilfov. Care sunt aceste proiecte și cum a decurs întâlnirea cu reprezentanții Comisiei Europene?

Marian Petrache: M-am întâlnit la Bruxelles cu șeful unității de dezvoltare pentru România, Carsten Rasmussen, căruia i-am prezentat proiectul Măgurele Science Park pentru care dorim să obținem susținere financiară europeană.

Dorim foarte mult ca acest proiect să fie privit și de partenerii noștri europeni într-o viziune integrată care să includă o rețea de apă și canalizare, planul de gestionare a deșeurilor de care am vorbit și un alt plan de mobilitate urbană. Fără toate acestea nu se poate. Este pentru prima oară, cred eu, când oficialii europeni au înțeles exact ce vrem noi să facem și au fost total de acord, promițându-ne că ne vor susține în realizarea acestor proiecte importante pentru județul Ilfov.

ecologic: Ce este Măgurele Science Park?

Marian Petrache: Măgurele Science Park va fi cel mai ambițios parc științific din sud-estul Europei în termeni de transfer tehnologic de la cel mai puternic laser din lume către cercetare și mediul de business. Nodul Intermodal va însemna transferul mărfurilor de la un depozit cu cea mai mare capacitate din țară către aeroport, autostradă și port.

Măgurele Science Park cuprinde un centru de transfer tehnologic, un centru de inovare și un muzeu pe care noi l-am numit al viitorului. Centrul de transfer tehnologic va avea o suprafață de 4.800 metri pătrați și va facilita identificarea și stabilirea de conexiuni între cercetare și mediul de afaceri în scopul inovării care evoluează rapid și nu permite procese lente de evaluare, potrivit abordării specifice mecanismelor clasice de cercetare-dezvoltare.

178-17

În cadrul centrului se vor desfășura activități de cercetare de către institutele de cercetare, ale căror rezultate vor fi transferate în mediul economic. Centrul va oferi spații spre închiriere, laboratoare experimentale pentru validarea conceptelor și intrarea rapidă pe piață, scurtând perioadele lungi necesare pentru comercializare și urmând într-un ritm susținut evoluția rapidă a tehnologiilor convergente de astăzi.

Centrul de inovare va avea o suprafață totală de 3.200 metri pătrați și va include spații destinate organizării de evenimente (seminarii, evenimente de promovare, expoziții), spații pentru activitățile de preincubare și incubare afaceri. În cadrul centrului vor fi oferite servicii profesioniste de dezvoltare a afacerilor și de inovare, proiectate pentru a crește amploarea și extinderea afacerilor bazate pe inovare și tehnologie. Centrul de inovare va sprijini internaționalizarea start-up-urilor oferind servicii micro multinaționalelor în antreprenoriatul transcontinental şi va pune accentul pe parteneriate internaționale cu alte parcuri științifice, deservind mai bine nevoia de „tranziție lentă“ a ocupanților acestuia.

Muzeul Viitorului va fi liantul dintre start-up-uri, IMM-uri axate pe tehnologie și marile companii din cadrul parcului și mediul educațional, asigurând sinergia necesară creării și dezvoltării de resurse umane. Va avea o suprafață totală de 4.000 metri pătrați și va include săli de expoziții, spații pentru organizare de evenimente, birouri.

178-18

Muzeul va oferi un spațiu destinat activităților educaționale astfel încât să susțină îndeplinirea misiunii parcului științific prin modelarea programei preuniversitare/universitare și a culturii universitare prin faptul că va încuraja valorificarea și sprijinirea educației în domeniul antreprenoriatului și în alte domenii vitale pentru viitoarele întreprinderi.

Ne dorim ca Măgurele Science Park să fie catalizatorul necesar pentru saltul către o economie bazată preponderent pe inovare și transfer tehnologic unde atât marile companii internaționale și institutele și departamentele de cercetare-dezvoltare cât și companiile mici de tip start-up vor beneficia de o infrastructură de înaltă performanță și servicii de suport cum sunt cele administrative sau de secretariat, accesul la facilități pentru întâlniri și conferințe și, cel mai important, consultanță și mentorat în business, în domeniul proprietății intelectuale și al accesului la finanțare. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă