Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Acordul de la Paris - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Acordul de la Paris

11 October 2016 - 01:32 PM Dezvoltare durabilă

Acordul de la ParisPreședintele american Barack Obama și omologul său chinez, Xi Jinping, au anunțat împreună, pe 3 septembrie a.c., ratificarea de către țările lor, cele mai puternice economii și cei mai mari poluatori ai planetei, a Acordului de la Paris asupra climei, încheiat în luna decembrie, în cadrul COP21, decizie care va accelera foarte mult procesul de intrare în vigoare a acestui acord, conform AFP și Reuters.

Cei doi lideri s-au întâlnit cu ocazia summitului G20 de la Hangzhou. Ei i-au înmânat secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, documentele de ratificare a tratatului care vizează limitarea creșterii temperaturii globale la cel mult 2 grade Celsius în raport cu nivelul ce se înregistra înainte de era industrială. Acest acord va putea fi văzut de generațiile viitoare drept „momentul în care ne-am hotărât în cele din urmă că trebuie să ne salvăm planeta“ și „va defini contururile acestui secol“, a declarat președintele american.

China și SUA sunt responsabile împreună de aproape 40% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră din atmosferă. China, cel mai mare poluator, este responsabilă de puțin peste 20% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, SUA sunt responsabile de 17,9%, Rusia de 7,5% și India de 4,1%. Acordul de la Paris asupra mediului a fost semnat de 180 de țări, însă după semnare, fiecare țară, în conformitate cu propriile reglementări interne, trebuie să-l ratifice. Este necesară ratificarea de către cel puțin 55 de țări, care să totalizeze minim 55% din emisiile poluante globale pentru ca acordul să intre în vigoare. Până la încheierea ediţiei, acordul a fost ratificat de doar 24 de state, în special mici state insulare sau țări fără economii dezvoltate, ce sunt responsabile, împreună, de doar 1,08% din totalul emisiilor.

AgerpresAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă