Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 ECO-X, o societate de preluare de responsabilități care susține industria de reciclare - Afaceri & Finanţări | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Afaceri & Finanţări

ECO-X, o societate de preluare de responsabilități care susține industria de reciclare

13 June 2018 - 02:01 PM Afaceri & Finanţări

ECO-XRolul organizațiilor de transfer de responsabilitate în buna gestionare a deșeurilor de ambalaje este esențial pentru atingerea obiectivelor europene de reciclare ale României. Implicarea acestor organizații se poate face în mai multe feluri: prin acțiuni de educație și informare a populației cu privire la importanța pe care o are colectarea selectivă, dar și prin acțiuni concrete de sprijin financiar al colectorilor și reciclatorilor din țara noastră în dezvoltarea unei industrii moderne și competitive de gestionare a deșeurilor municipale. Ramona Buciu

260.000 tone de ambalaje gestionate în 2017

Una dintre cele mai importante organizații autorizate pentru preluarea de responsabilitate a importatorilor și producătorilor în vederea realizării obligațiilor acestora privind valorificarea și reciclarea ambalajelor introduse pe piață este societatea ECO-X.

În anul 2017, prin cei aproximativ 1000 de clienți pe care îi are, ECO-X SA a gestionat mai mult de 260.000 tone de deșeuri de ambalaje.

ECO-X

Buna colaborare cu autoritățile locale este esențială pentru organizarea unui sistem de colectare a deșeurilor municipale modern și eficient. ECO-X a reușit prin implicarea în parteneriate cu autoritățile locale și prin susținerea financiară pe care a acordat-o prestatorilor de servicii de salubritate să colecteze anul trecut 166.500 tone deșeuri de ambalaje. Această cantitate a fost colectată exclusiv de la populație prin intermediul autorităților locale şi al societăților de salubrizare.

Sumele investite de ECO-X SA în sisteme de colectare, valorificare și reciclare au depășit 10.000.000 lei. Atenția societății s-a concentrat în special spre sus- ținerea colectării și reciclării deșeurilor cu valoare de piață mică sau negativă cum sunt plasticul, sticla și lemnul, o zonă deficitară din gestionarea deșeurilor municipale.

Saci de colectare din deșeuri de ambalaje

ECO-XRomânia are mari probleme în gestionarea deșeurilor municipale. În foarte puține localități există colectare selectivă, iar depozitarea deșeurilor rămâne practica cea mai des folosită de către autoritățile locale ca metodă de eliminare. De curând, Uniunea Europeană a anunțat noi ținte de reciclare a deșeurilor: de 55% până în 2025, 60% până în 2030 și de 65% până în 2035. În același timp, Comisia Europeană a făcut publice criteriile prin care va analiza cât de circulară este economia unei țări.

Printre acestea, investițiile și locurile de muncă ocupă un loc foarte important. De aceea, orice investiție făcută în domeniul valorificării și reciclării deșeurilor contează în viitorul apropiat.
Societatea ECO-X a considerat întotdeauna că dezvoltarea sistemelor de valorificare a deșeurilor municipale este foarte importantă și a achiziționat o linie specială pentru tratarea acestora.
În privința deșeurilor de ambalaje din plastic, organizația de preluare de responsabilități a reușit realizarea unui circuit complet al acestui tip de material, care s-ar putea numi foarte bine „de la sac la sac“.

Practic, deșeurile care se colectează selectiv în sacii de plastic distribuiți de ECO-X autorităților locale sunt transformate în alți saci de plastic care sunt distribuiți în continuare pentru colectarea selectivă a deșeurilor municipale la alte primării. Pentru realizarea acestui circuit integrat societatea a făcut investiții majore în containere de colectare, în instalații de granulare prin care deșeurile sunt readuse la stadiul de materie primă secundară, în instalații de transformare a acestor granule în folie și apoi a foliei în saci de colectare selectivă. Instalația de prelucrare a plasticului este de ultimă generație și are o capacitate de procesare de aproximativ 1000 kilograme/oră.

Deșeurile de lemn constituie un alt domeniu unde ECO-X a făcut investiții pentru reciclarea acestor ambalaje. De aceea a investit în tocătoare de lemn și într-o moară specială cu ciocănele pentru prelucrarea deșeurilor de lemn.

Deșeurile de ambalaje din sticlă reprezintă o mare problemă pentru țara noastră. Conform noii Directive Europene, până în anul 2025 fiecare țară va trebui să se asigure că va recicla 70% din deșeurile de sticlă. Iar acest lucru se poate face numai prin investiții în linii de sortare şi de prelucrare a sticlei.

Anul trecut, societatea ECO-X a achiziționat o linie modernă pentru sortarea sticlei, cu o capacitate de 400 de kilograme pe oră.

Noi investiții planificate

Prin toate aceste investiții care au fost începute în anul 2017 și care vor fi continuate în anul 2018, ECO-X a reușit să își îndeplinească integral obiectivele pentru toate cantitățile de deșeuri de ambalaje gestionate. Practic, la ora actuală, prin cei peste 200 de prestatori de servicii cu care colaborează, ECO-X acoperă ca arie geografică toate județele României.

ECO-X

Referitor la planurile pe care le are compania în perioada următoare, Vali Gheorghița, directorul general al societății ECO-X SA, ne-a declarat: „În anul 2018 ne-am propus pe de o parte extinderea în continuare a parteneriatelor cu autoritățile locale pentru implementarea sistemului de colectare selectivă și pe de altă parte susținerea de noi investiții în valorificarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje. Avem deja planificate achiziția unei noi stații de sortare și a unei linii tehnologice complete care va include echipamente de colectare și instalații pentru reciclarea plasticului și PET-urilor.

ECO-X

Societatea ECO-X și-a concentrat atenția în mod prioritar pe investițiile în infrastructură, dar nu am omis acțiunile de informare şi conștientizare. Ca în fiecare an, și anul trecut am continuat realizarea și distribuirea pliantelor și a materialelor informative în școli și licee, am organizat dezbateri și acțiuni pentru protecția mediului, am susţinut şi am participat la igienizarea unor zone turistice şi am amenajat spații de picnic din materiale reciclabile. Dacă facem aceste lucruri este pentru că noi credem că implicarea și acțiunea sunt cheile succesului în domeniul preluării de responsabilități. Nu ne dorim doar ca cei care ne deleagă responsabilitățile să fie mulțumiți, ci vrem să participăm activ la îndeplinirea obligațiilor de țară ale României, la susținerea industriei de reciclare și la păstrarea unui mediu cât mai curat și mai sănătos pentru toți.“ 

ECO-XAlte articole in rubrica Afaceri & Finanţări