Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Asociația Recolamp a colectat 658 tone deșeuri de echipamente de iluminat în anul 2016 - Afaceri & Finanţări | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Afaceri & Finanţări

Asociația Recolamp a colectat 658 tone deșeuri de echipamente de iluminat în anul 2016

07 March 2017 - 01:45 PM Afaceri & Finanţări

Becuri vechiRecolamp, organizație non-profit fondată în 2007 de General Electric, Os-ram România și Philips România, a colectat și asigurat reciclarea a 658 tone de deșeuri din echipamente de iluminat în 2016.

Anul trecut, asociația a reprezentat 187 de producători români cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață. Astfel, în numele participanților săi, Recolamp a îndeplinit ținta legală de colectare de 40% din media vânzărilor producătorilor din ultimii trei ani.

„În fiecare lună a anului 2016, în medie, am ridicat deșeuri de echipamente de iluminat de la 450 de puncte de colectare. Această frecvență este asigurată de parteneriatul pe care îl avem cu peste 11.600 de generatori deșeuri din întreaga țară - clădiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primării, firme care se ocupă cu iluminat stradal și așa mai departe. Ne-am propus și am reușit să fim în contact permanent cu aceste puncte de colectare. Le sunăm, le vizităm sau ne apelează chiar ei la numărul de telefon gratuit pe care l-am pus la dispoziție. Cu fiecare locație interacționăm de cel puțin două ori în fiecare an pentru că doar fiind alături de oameni și reamintindu-le constant că deșeurile de echipamente de iluminat trebuie colectate selectiv în vederea reciclării am reușit să ne fidelizăm rețeaua. Când containerele sunt pline cu deșeuri, în maximum 10 zile lucrătoare un colector autorizat le ridică și lasă, la schimb, noi recipiente pentru a fi utilizate în continuare“, a declarat Béla Kovács, directorul general al Asociaţiei Recolamp.

Béla Kovács, directorul general al Asociaţiei RecolampOrice instituție de stat sau privată din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care a dezvoltat-o Asociația Recolamp. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minim 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat.

„Pentru 2017, producătorilor români de echipamente electrice și electronice le-a fost stabilită prin OUG nr. 5/2015 o țintă de 45%. Pentru Recolamp, acest obiectiv se traduce în felul următor: anul acesta trebuie să asigurăm colectarea si reciclarea a 875 de tone deșeuri echipamente de iluminat, ceea ce înseamnă o creștere cu 33% a performanțelor asociației. Este o țintă foarte ambițioasă, o adevărată provocare pentru noi, dar suntem încrezători că vom reuși să o îndeplinim, mai ales că în cei 10 ani de activitate în România am dezvoltat un sistem bazat pe un model de business sănătos și sustenabil. În plus, anul acesta vom pune accent pe lărgirea infrastructurii de colectare prin creșterea numărului de parteneriate strategice cu firme din iluminatul public, primării, dar și cu autorități locale. Mizăm pe abordarea profesionistă în care participanții noștri ne-au susținut și credem că aceasta ne poate asigura premisele pentru îndeplinirea țintei asumate pentru 2017“, a adăugat Kovács.

„Cea mai importantă modificare legislativă a acestui an este generată de faptul că toți producătorii de echipamente electrice și electronice trebuie să raporteze și la Administrația Fondului pentru Mediu cifrele privind vânzările lor pe piața din România. În caz de raportare eronată sau incompletă, producătorul de echipamente de iluminat riscă o penalitate de 20 de lei/ kilogram. Sperăm ca această măsură să contribuie la responsabilizarea tuturor actorilor și să scoată la lumină piața gri. În aceste condiții, îi sfătuim pe toți producătorii din România să monitorizeze cu atenție performanțele organizațiilor către care și-au transferat obligațiile“, a mai precizat Roxana Șunică, director de marketing al Recolamp.

În ceea ce privește rezultatele financiare ale Recolamp pentru 2016, cifrele finale vor fi comunicate la închiderea situațiilor financiare. Rezultatele preliminare pentru 2016 indică faptul că participanții Recolamp au pus pe piață circa 8,2 milioane de unități de echipamente de iluminat, cu 16% mai mult decât cifrele raportate în 2015. Prin urmare, asociația a înregistrat venituri de aproximativ 1.470.000 de euro, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde (Recolamp practicând două tarife: 0,85 lei, respectiv 0,75 lei plus TVA, în funcție de tipul echipamentului) aplicat la fiecare unitate vândută și declarată de către producătorii asociației.

ecologicAlte articole in rubrica Afaceri & Finanţări