Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Colaborare româno-chineză în valoare de 6,5 miliarde de euro - Afaceri & Finanţări | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Afaceri & Finanţări

Colaborare româno-chineză în valoare de 6,5 miliarde de euro

11 November 2015 - 03:39 PM Afaceri & Finanţări

Centrala de la CernavodăDupă lungi negocieri, România şi China vor semna un memorandum de înfiinţare a unei companii care va construi Reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

Noua societate va fi controlată în proporţie de 51% de China General Nuclear, în timp ce Nuclearelectrica va deţine restul de 49%, informează Digi 24.

Ţara noastră va încerca să atragă fonduri europene pentru această lucrare, mizând pe proiectele energetice desfăşurate împreună cu statele vecine.

Însă construcţia celor două reactoare, care costă 6,5 miliarde de euro, ar urma să înceapă în anul 2017. Guvernul României este însă optimist şi speră la dezgheţarea altor proiecte promise de chinezi.

„Trebuie să dăm şi o notă optimistă, pentru că de curând s-a votat, inclusiv în consiliul de supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, înfiinţarea noii societăţi care va duce la cea mai mare investiţie de după Revoluţie, un grup de 600 MW la Rovinari“, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Proiectul valorează un miliard de euro, iar negocierile durează încă din anul 2012. O altă promisiune a companiilor din China o reprezintă implicarea acestora în realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, care încă nu s-a concretizat până în prezent.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Afaceri & Finanţări