Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Finanțare norvegiană de 1,4 milioane de euro pentru colectarea selectivă a deșeurilor - Afaceri & Finanţări | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Afaceri & Finanţări

Finanțare norvegiană de 1,4 milioane de euro pentru colectarea selectivă a deșeurilor

08 June 2015 - 04:44 PM Afaceri & Finanţări

SIGURECGuvernul norvegian, prin Granturile Norvegiene, a co-finanțat cu 1,4 milioane de euro un proiect de colectare a deșeurilor reciclabile de la populație, implementat de Total Waste Management, a cărui valoare se ridică la 4 milioane de euro. Parte din grupul de reciclare Green Group, compania Total Waste Management este furnizor integrat de soluții de management al deșeurilor.

Proiectul constă în dezvoltarea și implementarea unei infrastructuri inteligente de colectare în 25 de orașe mari din România, cu obiectivul de a prelua anual peste 15.200 de tone de deșeuri de ambalaje și echipamente electrice și electronice, care să ajungă în fabricile de reciclare din țară.

„Norvegia și-a stabilit ca obiectiv de dezvoltare să devină una dintre cele mai inovative și verzi economii din lume. Optimizarea industriilor existente, încurajarea antreprenoriatului și a investițiilor în eco-inovare, dezvoltarea și implementarea de tehnologii noi, toate acestea sunt câțiva din pașii făcuți de Norvegia în vederea promovării unei economii verzi. În linie cu strategiile interne, Norvegia este decisă să contribuie la optimizarea economiilor altor state europene, cum este și România. Dezvoltarea durabilă este o preocupare globală. Proiectul prezentat astăzi este o inițiativă de ultimă oră în gestionarea deșeurilor în România, integrând atât colectarea selectivă a deșeurilor, cât și activități de procesare“, a declarat doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucureşti, în cadrul evenimentului de prezentare a proiectului care a avut loc la data de 20 mai a.c.

Numite generic SIGUREC, un acronim al expresiei „sigur reciclare“, punctele de colectare integrează trei componente cheie:

• O stație integrată de colectare ce reunește: o unitate complet automatizată de recuperare a deșeurilor de ambalaje PET, doze de aluminiu și sticlă, o unitate semi-automatizată pentru preluarea echipamentelor electrice și electronice și 5 recipiente pentru preluarea altor tipuri de ambalaje;
• o camionetă de transport ce deservește fiecare punct de colectare;
• o unitate pentru compactarea deșeurilor.

Finanţare norvegiană pentru colectarea selectivă a deşeurilorUn software inteligent înregistează deșeurile introduse și asigură interactivitate cu cei care se implică în colectarea separată. Echipamentele tehnologice au la bază soluții Tomra, compania norvegiană Numărul 1 în lume în aparate de colectare automatizate pentru deșeuri de ambalaje. Acestea au fost integrate în mod unic alături de un sistem propriu de colectare a electronicelor, rezultând astfel un concept de colectare singular în Europa.

Automatizarea procesului și monitorizarea electronică a deșeurilor oferă câteva avantaje importante. Sunt furnizate date clare și precise, precum tipul şi greutatea deșeurilor și se asigură transparența și trasabilitatea acestora către fabricile de reciclare.

Un rol important pentru încurajarea oamenilor de a folosi sistemele SIGUREC îl joacă parteneriatul cu retailerii, precum Carrefour. Astfel, la depunerea materialelor reciclabile prin SIGUREC sunt eliberate automat recompense sub forma unor cupoane de reduceri valabile în hipermarket.

„Prin acest proiect vrem să transmitem două mesaje importante: faptul că deșeurile au valoare și că ele ajung sigur la reciclare.

Oamenii sunt încurajați să folosească sistemele noastre primind vouchere de reducere la cumpărături cu valoarea deșeurilor aduse, eliberate automat după introducerea reciclabilelor în aparate. Voucherul este de fapt garanția că deșeurile au fost înregistrate și vor ajunge pe drumul cel mai scurt în fabricile de reciclare. Cei care nu doresc recompensa, au opțiunea de a redirecționa valoarea primită către o cauză socială“, a declarat Constantin Cristea, general manager al Total Waste Management.

Până la ora actuală, au fost instalate 11 puncte de colectare în București, Brașov, Sibiu, Oradea, Drobeta Turnu Severin, Iași, Suceava, Brăila, Focșani, Pitești și Ploiești, urmând ca până la finalul anului să fie instalate restul punctelor de colectare. Prin cele 11 puncte de colectare, au fost recuperate aproximativ 1300 de tone de materiale reciclabile, dintre care dintre care 17 milioane de sticle PET, 125.000 de doze de aluminiu, 100.000 de sticle, 353.000 de kilograme de electronice și 154.000 de kilograme de hârtie și carton.

Toate materialele colectate sunt transportate în fabricile de reciclare din România partenere în proiect, precum Greentech, Romcarbon, Greenweee, Greenlamp, Greenglass Recycling, Vrancart, Ecopaper Zărnești, AMEP și alții.

Primul proiect de acest tip a fost lansat în 2013 la Buzău, din fonduri private, de către Green Group,  Totodată, grupul a mai implementat în 2014, tot din fonduri private, alte două stații de acest tip, la Carrefour Băneasa și Carrefour Vitantis.

Programul „Inovare Verde în Industria din România“Despre programul de finanțare

Programul „Inovare Verde în Industria din România“ face parte din schema de finanțare oferită de Norvegia prin Granturile Norvegiene 2009 - 2014, având obiectivul de a reduce disparitățile socio-economice în Spațiul Economic European şi pentru întărirea relaţiilor bilaterale dintre România și Norvegia. Obiectivele programului vizează creșterea competitivității companiilor care activează în industria verde, ecologizarea industriilor existente, dezvoltarea spiritului antreprenorial verde prin inovație.

Programul este administrat de către Innovation Norway, cel mai important instrument al Guvernului norvegian privind dezvoltarea întreprinderilor și a industriei norvegiene.

Mai multe informații despre program pot fi găsite pe site‐ul dedicat programului: www.norwaygrants-greeninnovation.no și pe www.smartrecycling.ro.

ecologic

Despre Green Group

Green Group este la ora actuală cel mai mare investitor în industria reciclării din România, reunind șase companii specializate în gestionarea, reciclarea şi valorificarea deşeurilor: GreenTech (primul reciclator integrat de PET), GreenFiber Internațional (producător de fibră sintetică şi bandă PET), GreenWEEE Internaţional (unitate de tratare a deşeurilor electrice şi electronice), GreenLamp Reciclare (singurul reciclator din România care tratează echipamentele de iluminat uzate), GreenGlass Recycling (una dintre cele mai moderne fabrici de reciclare a deșeurilor de sticlă din Europa de Sud-Est) și Total Waste Management, platforma operațională a grupului. Misiunea grupului este aceea de a promova soluţiile sustenabile de transformare a deşeurilor în resurse valoroase.

Despre Total Waste Management

Total Waste Management este un furnizor important de servicii de management al deşeurilor care operează la nivel naţional. Compania este parte din Green Group, cel mai mare investitor din industria verde din România și deținătorul  unui important parc integrat de reciclare din Europa.

Platforma logistică pe care o deține Total Waste Management - flota de mașini, infrastructură, know-how - îi permit atât colectarea deşeurilor reciclabile direct de la populație, cât și colectarea directă de la clienții industriali sau rezidențiali și trimiterea acestora către fabricile de reciclare din România.Alte articole in rubrica Afaceri & Finanţări