Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Comuna Ariceştii Rahtivani are cel mai mare parc industrial din Europa de Est - Afaceri & Finanţări | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Afaceri & Finanţări

Comuna Ariceştii Rahtivani are cel mai mare parc industrial din Europa de Est

08 June 2015 - 12:39 PM Afaceri & Finanţări

Ariceștii Rahtivani este o comună aflată în imediata apropiere a orașului Ploiești. Localitatea are 8624 de locuitori, cinci sate și unul dintre cele mai mari parcuri industriale din Europa de Est, Ploiești West Park. Cum a reușit o comună să atragă mai multe firme decât un oraș, am aflat de la Alexandru Cristea, primarul din Ariceștii Rahtivani.

ecologic: Sunteți primarul unei comune aflată în plină dezvoltare. Vă rog să vă prezentați pentru cititorii noștri.

Alexandru Cristea, primarul comunei Ariceştii Rahtivani: Am 63 de ani, m-am născut în această comună, am absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie din Iaşi, am primit repartiţie în judeţul Botoşani, am fost profesor în localitatea Frumuşica, lângă Flămânzi, iar acolo am cunoscut-o pe viitoarea mea soţie.

Am stat acolo până în anul 1980, până când dorul de casă şi oportunităţile mau determinat să obţin transferul şi să vin în comuna în care m-am născut, Ariceştii Rahtivani.

La început am lucrat ca profesor la şcoala din Stoieneşti şi apoi la şcoala din Nedelea. În anul 1984, mi s-a făcut o ofertă de către Ministerul de Interne să predau istorie şi filozofie la Şcoala de Miliţie de atunci, actuala Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr“, unde am fost încadrat cu gradul de locotenent major, iar în data de 17 octombrie 2007, la vârsta de 55 de ani, am ieşit la pensie.

La propunerea doamnei doctor Valeria Rizea, şefa organizaţiei PSD din comuna Ariceştii Rahtivani, am decis să candidez din partea acestui partid pentru funcţia de primar al comunei și astfel în anul 2008 am preluat funcţia de primar al acestei comune, iar în prezent sunt la cel de-al doilea mandat.

Parcul industrialecologic: Cum a apărut ideea parcului industrial?

Alexandru Cristea, primarul comunei Ariceştii Rahtivani: Localitatea Ariceştii Rahtivani datorează foarte mult unor oameni foarte importanţi, fostul ministru de interne Marian Săniuţă care a venit cu ideea Parcului Industrial şi cu investiţiile străine, şi preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cozma, care a făcut oferta către fostul primar al comunei, Vasile Vasile.

În anul 2008 au început lucrările la un spaţiu mare pentru depozitare de către două firme, Domo şi Allianso. Ele au un cumpărat un teren de 220 de hectare, după aceea au început să vină alți investitorii străini.

Avem trei investitori de top din SUA şi anume Lufkin, al doilea mare producător mondial de utilaj petrolier, Toro, care produce utilaje pentru irigaţii şi Federal-Mogul, fosta Honeywell care produce materiale de fricţiune, plăcuţe de frână, discuri de ambreiaj şi intenționează să mai facă o fabrică pentru ştergătoare de parbrize.

Când ambasadorul SUA a venit în vizită în parcul industrial, acesta a venit cu o promisiune din partea firmei Volvo care atesta faptul că firma Federal-Mogul va deveni furnizor pentru maşinile Volvo. Mai avem o altă firmă, unul dintre giganţii industriei petroliere, care produce utilaje pentru prospecţiuni, Schlumberger, dar şi alte firme care au venit în parcul industrial şi anume Neal Brothers care face lăzi pentru transportul utilajelor, începând de la lăzi cu dimensiunea 40/40 cm, la lăzi de mărimi imense.

Avem firma Real Vision care produce aparatură optică şi mai este o firmă care produce cablaje pentru industria auto. De asemenea, este evident că toate aceste industrii produc și deşeuri. Directorul companiei Rematholding, Mihai Sofian, a simţit că aici este o oportunitate şi a construit pe raza noastră un mare centru de recuperare a acestor materiale şi îi mulţumim pentru această investiţie, pentru că astfel se va reduce semnificativ impactul negativ pe care îl au astfel de deşeuri asupra mediului înconjurător.

Primarul Alexandru Cristea împreună cu Mihai Sofian, directorul general al Rematholding SAecologic: În total câte firme există în localitatea Ariceştii Rahtivani, ce avantaje au avut firmele din partea comunităţii și ce a însemnat pentru comunitate prezența acestor firme în parcul industrial?

Alexandru Cristea, primarul comunei Ariceştii Rahtivani: În Ploieşti West Park sunt peste 35 de firme dacă luăm în calcul şi cele câteva depozite ale firmei Plus, Lidl.

Marii investitori au primit ajutor din partea statului, dar şi din partea autorităţii locale, şi este meritul Consiliului local care a înţeles că este bine ca investitorii să fie ajutaţi. Investitorii au fost sprijiniţi cu acel ajutor minimis conform legii. Oficiul Concurenţei ne controlează de două ori pe an ca nu cumva să facilităm pe cineva în mod ilegal.

Dacă până în anul 2006, comuna Ariceştii Rahtivani avea un buget de aproximativ 10 miliarde de lei vechi, în prezent bugetul localităţii a crescut la peste 300 de miliarde de lei vechi, bani care ne-au permis să investim în infrastructura din comună. În acest moment, pot să spun că toată rețeaua stradală din comună este asfaltată, reţeaua de distribuire a apei potabile acoperă toate locuinţele din localitate. Nu aveam din păcate capacitatea necesară de foraj şi stocare, iar pe lista de investiţii mai avem forarea a două puţuri şi dublarea capacităţii de stocarea a apei în cele cinci sate ale comunei. Toate aceste proiecte au fost realizate cu banii proprii, fără fonduri europene. Am introdus reţea de gaz metan şi reţea electrică în toate satele comunei. Gazul în comună este din perioada interbelică, atunci a existat aici o puternică exploatare petrolieră. Cum pe timpul acela gazul nu putea fi transportat spre procesul de chimizare, el era folosit de către cetăţenii comunei pentru încălzire.

Avem în plan pentru anul acesta construcţia unei rețele de canalizare, pentru că în acest moment nu beneficiem de acest serviciu. Avem în plan să facem această investiţie pentru toate satele din raza comunei cu fonduri financiare proprii, fără bani europeni, deoarce astfel de fonduri se obţin destul de greu. Canalizarea va fi funcţională începând cu anul 2017, iar costurile se vor ridica la aproximativ 8.600.000 de euro, bani din bugetul primăriei. Bineînţeles că pe lângă această investiţie, vom face şi o staţie de epurare, iar alimentarea cu apă se face pe baza serviciului propriu de apă care se află în subordinea consiliului local, iar costurile aferente sunt cele mai ieftine din judeţul Prahova, 2,45 lei m3 de apă.

Atât eu, cât şi mulţi cetăţeni din comună am sperat că un număr mare dintre locuitorii din zonă îşi vor găsi de lucru prin astfel de investiţii, numai că noi am uitat să luăm în calcul că progresul tehnic, tehnologizarea foarte mare cu care vin aceste firme impun şi o calificare pe măsură. Totuși sunt destul de mulţi cetăţeni din Ariceşti care lucrează în cadrul acestor firme şi care au corespuns standardelor ocupaţionale impuse de către aceştia.

Am construit o bază sportivă în valoare de 920 de mii de euro, am modernizat toate şcolile, am creat condiţii moderne de desfăşurare a activităţii educaţionale şi am impus profesorilor să aibe un anumit nivel de performanţă. Și pentru că noi am decis să investim în modernizarea şcoliilor, foarte mulţi profesori buni de la oraş au decis să vină să predea în comuna noastră.

În parcul industrial încă mai este loc şi pentru alte firme, şi nu am avut situaţii în care să vină o firmă să investească aici şi mai târziu să îşi închidă activitatea. Unde a venit o firmă americană, aşa cum a venit firma Coca Cola în judeţul Prahova, vin din ce în ce mai mulţi investitori. Investitorii au văzut amabilitatea şi seriozitatea cu care sunt primiţi, şi au apreciat corectitudinea relaţiilor dintre ei şi comunitate, iar o astfel de colaborare a atras şi alte firme.

Primăria din Ariceştii-Rahtivani a fost apreciată şi am primit mulţumiri din partea fostului premier al Belgiei, şi a celor doi ambasadori ai SUA, care s-au succedat din 2008 până în prezent. Am fost onoraţi la inaugurarea firmei Lufkin în parcul industrial cu prezenţa fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, iar premierul Victor Ponta a venit la inaugurarea firmei Federal-Mogul.

ecologicAlte articole in rubrica Afaceri & Finanţări