Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 România aruncă zilnic la gunoi peste 6.000 de tone de alimente - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

România aruncă zilnic la gunoi peste 6.000 de tone de alimente

23 November 2016 - 03:42 PM Actualitate

„LEFTOVERS“, prima con-ferință pe tema risipei alimentareRomânia a devenit recent a treia țară din Uniunea Europeană care are o legislație specifică privind lupta împotriva risipei de hrană, iar în următoarele șase luni autoritățile ar trebui să elaboreze normele de aplicare.Ramona Buciu

Toate părțile implicate în lanțul de aprovizionare cu alimente, de la producători, retaileri, HoReCa și autorități la consumatori și reciclatori s-au reunit în data de 22 noiembrie 2016, la Hotel Novotel din București, în cadrul „LEFTOVERS“, prima conferință pe tema risipei alimentare după promulgarea legii privind diminuarea acestui îngrijorător fenomen.

Discuțiile au rămas deschise și se caută soluții pentru punerea în practică a prevederilor adoptate de Parlament, fiind invocate în continuare neclarități, portițe legislative și necesitatea armonizării cu alte reglementări în vigoare.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, în data de 16 noiembrie 2016, decretul pentru promulgarea Legii privind diminuarea risipei alimentare, iar încălcarea prevederilor legii constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei și 6.000 lei.

Evenimentul, denumit sugestiv „LEFTOVERS“, a fost spațiul discuțiilor aplicate, al unghiurilor de abordare diferite, al întrebărilor adresate direct decidenților și al găsirii soluțiilor pentru o eficientă implementare a legii împotriva risipei de hrană. În acest moment, România aruncă zilnic la gunoi peste 6.000 de tone de alimente. Ocupăm locul al 9-lea în topul celor mai risipitoare țări din Uniunea Europeană, cu un procent de 2,55%. Conform noilor reglementări, agenții comerciali sunt obligați să doneze alimentele care se aproprie de termenul de expirare căminelor de bătrâni, orfelinatelor sau fundațiilor, în caz contrar fiind sancționați cu amendă.

Printre speakerii conferinței „LEFTOVERS“ s-au numărat Andreea Gheorghiu, directorul general adjunct Novotel, București, Anca Pavel Nedea, președintele Autorității Naționale pentru Turism, Elena Dinu, reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Alexe, deputat și inițiatorul legii privind diminuarea risipei alimentare, Florin Căpățână, vicepreședintele AMRCR și CSR Director Carrefour, Marcel Bogdan Pandelică, președinte ANPC, Mihai Savin, directorul general adjunct Apa Nova București, Raluca Ouriaghli, directorul executiv „Ateliere fără frontiere“ și alții.

„Povestea cu risipa alimentară a început în Uniunea Europeană în anul 2012, atunci când cei de la FAO (Food and Agriculture Organization) au sesizat Comisia Europeană printr-un studiu privind nivelurile foarte mari ale risipei alimentare. Trebuie să înțelegem că risipa alimentară se petrece pe tot parcursul lanțului agroalimentar și începe cu producția primară și se termină cu consumatorul final. Comisia Europeană a pus termen limită anul 2018 ca fiecare stat membru să aibe niște cifre exacte cu privire la risipa alimentară“, a precizat Elena Dinu, reprezentantul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Vicepreședintele AMRCR, Florin Căpățână a subliniat faptul că din păcate reprezentanții ministerului Agriculturii nu știu exact cantitățile de alimente care se aruncă în România, dar se pare că cele mai multe alimente aruncate sunt legumele și fructele.

„Pasul următor este să ducem această inițiativă la nivelul Uniunii Europene și nu trebuie să mai privim România ca o țară izolată. Chiar dacă suntem a treia țară cu o astfel de lege este foarte bine, dar este rău că restul țărilor europene nu au o legislație privind diminuarea risipei alimentare. Există o petiție la nivelul UE care are 850 de mii de semnături pentru ca o inițiativă similară să existe la nivelul UE și sperăm să ajungem la un milion de semnături“, a declarat Florin Alexe, inițiatorul legii.

Conferința „LEFTOVERS“ a fost organizată de către Asociația pentru Responsabilitate Socială „PLAN B“ și AccorHotels România, în parteneriat cu Federația Industriei Hoteliere din România și Carrefour. Partenerii media ai acestui eveniment au fost Digi FM, Forbes, Revista ecologic și România Turistică. Alte articole in rubrica Actualitate